Skip to main content

 Van hbo naar universiteit

studenten

Na een hbo-opleiding kiezen sommige studenten ervoor om een wo-opleiding te volgen. Bijvoorbeeld als ze hun propedeuse in één keer hebben gehaald of na hun hbo-bachelor een wo-master willen doen. Ondanks dat veel studenten de overstap van hbo naar universiteit maken, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Je leest hier alles wat je moet weten als je van hbo naar universiteit wil!

Verschil tussen hbo en universiteit

Het hbo en wo zijn twee verschillende onderwijsvormen. Bij hbo word je opgeleid tot een specifiek beroep en bij wo ligt de nadruk meer op het analytisch en kritisch kijken naar een vakgebied. Hierdoor zijn er een hoop verschillen tussen hbo en wo. Wij zetten de grootste verschillen op een rijtje.

Niveauverschil

Hbo en wo zijn twee verschillende onderwijsniveaus. Als je van hbo naar wo gaat, kan het hierdoor soms moeilijker zijn om mee te komen met de rest. Zeker aan het begin van de opleiding. Gelukkig heb je als hbo’er op het wo ook een groot voordeel: om de overstap van hbo naar universiteit te maken heb je doorzettingsvermogen nodig. Als je het dus echt wil en er genoeg aan doet, komt het echt wel goed! 

Studietempo

Een ander verschil is dat het studietempo een stuk hoger ligt bij wo dan bij hbo. Op het hbo wordt de collegestof vaker herhaald en is er vaak meer ruimte voor vragen en begeleiding. Bij het wo verwachten de docenten dat je inhoudelijk op de hoogte bent van wat er wordt behandeld en dat ze in het volgende college door kunnen naar het volgende onderwerp.

Zelfstandigheid

Een ander verschil is dat er op de universiteit een stuk meer zelfstandigheid gevraagd wordt. Op het hbo heb je bijvoorbeeld meer groepsopdrachten en op het wo heb je juist meer individuele opdrachten. Daarnaast is er op de universiteit meestal minder controle op je huiswerk en op je aanwezigheid. Natuurlijk is de mate van zelfstandigheid ook afhankelijk van het soort opleiding dat je doet.

Engels

Een laatste verschil is dat de meeste wo-opleidingen Engels als standaard gebruiken. Dit komt, doordat wetenschappelijke literatuur vaak over de hele wereld in het Engels verschijnt. Als je naar de universiteit gaat, is er dus een grote kans dat de literatuur en colleges in het Engels zijn. Vaak moet je hier in het begin even aan wennen, maar na een tijdje weet je niet beter!

Wo-master na hbo-bachelor

Heb jij een hbo-opleiding afgerond en wil je nog even doorstuderen? Dan kan je een hbo-master volgen, maar daar zijn er in Nederland niet zoveel van. Een andere optie is om een wo-master aan de universiteit te doen na het hbo. Omdat een wo-master niet naadloos aansluit op een hbo-bachelor zijn er vaak wel strengere toelatingseisen. Zo moet je meestal een toelatingstoets maken en soms ook een motivatiebrief schrijven of op gesprek komen. Als je dan wordt toegelaten, volgt er vaak ook nog een pre-master (ook wel schakeljaar of schakelprogramma genoemd).

Pre-master (schakeljaar of schakelprogramma)

De pre-master is een schakelprogramma voor afgestudeerde hbo’ers (en soms ook wo-bachelors van een andere studierichting) waarin je wordt voorbereid op een bepaalde wo-master. Je behandelt bijvoorbeeld basistheorieën die onmisbaar zijn voor de master en leert onderzoeksvaardigheden die je tijdens de master gebruikt. Hierdoor worden eventuele achterstanden weggewerkt en ben je beter voorbereid op het niveau van de master. Een pre-master heeft op zichzelf geen meerwaarde zoals een diploma, maar is soms dus wel nodig om na hbo een wo-master te mogen volgen.

Van hbo naar universiteit: gewoon doen!

Het kan ontzettend spannend zijn om van hbo naar wo te gaan. Misschien voel jij je in het begin ook niet helemaal thuis op de universiteit en gaat het niet altijd even makkelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat je waarschijnlijk een grotere studieschuld opbouwt bij DUO als je van hbo naar universiteit gaat. Maar als je het echt wil en gemotiveerd bent, kom je vaak al een heel eind. En onthoud: alle begin is moeilijk en meestal gaat het na een tijdje vanzelf beter. Als jij dus echt voor een wo-opleiding wil gaan, moet je het gewoon doen!