Skip to main content

Waarom lid worden van een studievereniging?

lid worden studievereniging

Als student kan je bij een heleboel verenigingen lid worden. Zo ook bij een studievereniging. Maar wat is een studievereniging nou precies en welke voordelen heb je als je lid wordt? Wij zochten het voor je uit!

Wat is een studievereniging?

Een studievereniging is een vereniging van studenten van dezelfde onderwijsinstelling die daar dezelfde opleiding volgen, dezelfde afstudeerrichting hebben of in sommige gevallen aan dezelfde faculteit studeren. Bij een studievereniging combineer je gezelligheid met studiegerichte activiteiten. Zo zijn er regelmatig borrels, maar worden er ook lezingen van experts uit het vakgebied georganiseerd. Veel studieverenigingen organiseren ook studiereizen naar het buitenland. Daarnaast heeft de studievereniging vaak nauwe banden met docenten en decanen van de desbetreffende opleiding, afstudeerrichting of faculteit. Meestal is er bij de studievereniging een commissaris van onderwijs die met dit soort betrokkenen van de opleiding overlegt om zo goed mogelijk onderwijs aan de studenten te bieden. De studievereniging heeft soms dus ook invloed op besluiten die binnen de opleiding worden gemaakt!

Wat zijn de voordelen als lid van een studievereniging?

Er kleven veel voordelen aan het lidmaatschap van een studievereniging. Het is daarom altijd handig om even te informeren wat de studievereniging van jouw studie precies aanbiedt aan de leden. Bij de meeste studieverenigingen kan je de volgende voordelen verwachten:

  • Korting op studieboeken.
  • Interessante activiteiten zoals lezingen, congressen en excursies.
  • Gezellige activiteiten zoals borrels, feesten en studiereizen.
  • De mogelijkheid om een groot netwerk op te bouwen van mensen met dezelfde (professionele) interesses.
  • Mogelijkheid om actief te worden in het bestuur of een commissie.
  • Bemiddeling bij stages en soms bemiddeling bij startersbanen.

Hoe kan ik lid worden van een studievereniging?

Tijdens de introductie van je opleiding kom je er snel genoeg achter of er een studievereniging is. Meestal heeft de studievereniging wel een stand op de informatiemarkt of kom je in contact met een van de leden. Tijdens de introductie kun jij je vaak ook meteen inschrijven bij de studievereniging. Dit kan natuurlijk ook later als je nog twijfelt. De kosten voor het lidmaatschap zijn bij elke studievereniging verschillend. Meestal kost een lidmaatschap maar een paar euro en moet je voor elke activiteit waar je aan deelneemt ook een bijdrage leveren. Je kunt het zelf dus zo duur maken als je wilt. Twijfel je of er een studievereniging is waar je lid van kunt worden? Vraag het dan even na bij de docenten. De studievereniging heeft nauwe banden met de opleiding dus de docenten kunnen jou er vast meer over vertellen!

Wat is het verschil tussen een studievereniging en studentenvereniging?

Studieverenigingen en studentenvereniging worden vaak door elkaar gehaald. Terwijl er hele grote verschillen zijn! Bij een studentenvereniging draait het om gezelligheid en het leren kennen van studenten met verschillende studieachtergronden. Bij een studievereniging combineer je gezelligheid met studiegerelateerde activiteiten en leer je juist studenten kennen met dezelfde studieachtergrond. Omdat het lidmaatschap van een studievereniging niet duur is en er weinig verplichtingen zijn, zijn veel studenten zowel lid van een studievereniging als van een studentenvereniging.