Skip to main content

Afstuderen tijdens coronacrisis doe je zo!

Submitted by Rebecca on Thu, 02/25/2021 - 17:16
afstuderen scriptie coronacrisis

Stress jij over afstuderen tijdens de coronacrisis? Maak je geen zorgen! Sinds maart 2020 zijn al twee lichtingen afgestudeerd. Zelf was ik er ook een van. Nadat ik in februari 2020 was begonnen met mijn scriptie zat ik in maart thuis. Na hard werken ben ik binnen de geplande tijd afgestudeerd. In deze blog deel ik met jou de beste tips.

Planning

Deze tip heb jij vast al veel gehoord. Toch wil ik het nog eens benadrukken. Houd bij jouw planning rekening met adhoc zaken. Plan ook vrije dagen in. Het is niet erg als jij een keer afwijkt van jouw planning. Deze ruimte heb jij als je jouw planning niet te strak maakt. Dan kan jij ook eens een dagje niets doen als jij totaal geen motivatie hebt. Op zo'n dag kan je beter jezelf opladen dan met tegenzin aan jouw scriptie werken. Houd wel in de gaten dat dit niet regelmatig het geval is.

Naast de planning van jouw afstudeertraject is het slim om een dagplanning te maken. Plan onder meer welke taken je gaat uitvoeren en wanneer je pauze gaat nemen. Probeer het aantal verschillende taken minimaal te houden. Zo kom je beter in een flow. Door echt te pauzeren zonder telefoon of tv laad jij goed op. Dit verbetert jouw concentratie.

Evalueer

In het begin is het goed om elke dag te evalueren hoe de dag ging. Vraag jezelf af wat goed ging, wat beter kon en of jouw planning realistisch was. Op basis hiervan kan je de planning voor de volgende dag aanpassen. Je kunt de daadwerkelijke bestede uren aan een taak gebruiken voor het plannen van een soortgelijke tijd. Hierdoor verbeter jij jouw tijdsplanning. 

Beweging

Het is bewezen dat beweging een positief effect heeft op jouw studeerprestaties. Door voldoende beweging kan jij sneller wisselen tussen taken en beslissingen nemen. Het verbetert ook de concentratie. Bovendien komt er door beweging een geluksstofje vrij. Dit kan jouw motivatie verhogen. Je kunt meer bewegen door in de ochtend of tijdens de pauzes te wandelen of een workout te doen.

Gezonde voeding

Het is verleidelijk om tijdens het studeren te snacken. Toch is het wijzer om te kiezen voor gezonde voeding. Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat jij je fit en energiek voelt. Door regelmatig te eten blijft jouw energieniveau stabiel en krijg je minder snel een energiedip. Regelmatig eten houdt in: ontbijt, lunch, avondeten en 2/3 gezonde tussendoortjes.  

Studiegenoten

Als jij je scriptie samen met een studiegenoot maakt is het belangrijk om van tevoren goede afspraken te maken. Bedenk bijvoorbeeld hoevaak jullie een evaluatiegesprek gaan houden, hoe jullie willen communiceren en op welke dagen/tijden jullie niet bezig willen zijn met de scriptie. Het laatste is erg belangrijk voor jouw studie en privé balans. Als jij vanuit huis moet afstuderen is dit een belangrijk aandachtspunt.

Scriptielokaal

Het scriptielokaal is ideaal als jij het lastig vindt om zelfstandig aan jouw scriptie te werken. Je kunt aan verschillende activiteiten meedoen. Zo zijn er de Kickstarts Calls, waarbij je hulp krijgt bij het opstellen van concrete acties. Heb jij last van uitstelgedrag? Doe dan mee aan de Working Apart Together sessies. Het scriptielokaal biedt ook de gratis Scriptie Challenges aan. Als jij hier aan deelneemt krijg je elke dag een mail met tips en challenges. In de besloten Facebook-groep kan jij vragen stellen aan andere deelnemers en vragen om feedback vragen. 

Nu jij klaar bent met lezen kan jij beginnen met jouw planning. Veel succes!