Skip to main content

Dit zijn de verschillende soorten studentenverenigingen!

Submitted by Rebecca on Wed, 05/12/2021 - 10:54
studentenverenigingen

Lid zijn van een studentenvereniging heeft vele voordelen. Naast het leren kennen van nieuwe mensen verbeter jij ook sociale vaardigheden zoals netwerken. In deze blog heb ik de verschillende soorten studentenverenigingen op een rijtje gezet.

Studentenverenigingen

Studentenverenigingen zijn verenigingen speciaal voor studenten. De studenten volgen verschillende opleidingen. Na het afstuderen blijven oud studenten vaak ook nog lid. Het bestuur van een studentenvereniging bestaat ook uit studenten. Als jij meer betrokken wilt zijn kan jij ook solliciteren voor een functie in het bestuur. Soms staat hier een vergoeding tegenover. Lid zijn van een studentenvereniging heeft vele voordelen. Zo leer jij nieuwe mensen kennen en het kan goed staan op jouw cv. 

Sportstudentenverenigingen

Deze soort studentenvereniging is gericht op sport en gezelligheid. Er zijn bijvoorbeeld roeiverenigingen, voetbalverenigingen en wielerverenigingen. Naast het sporten worden er vaak ook leuke uitjes georganiseerd. Soms worden er ook reizen naar het buitenland georganiseerd. Daarnaast zijn er regelmatig wedstrijden tegen andere verenigingen.

Gezelligheidsstudentenverenigingen

Deze studentenverenigingen zijn vooral gericht op gezelligheid. Er worden o.a. feestjes en borrels georganiseerd. Ook al is het vooral gezelligheid, je leert hier uiteraard ook handige dingen, zoals netwerken. Maar ook als je helpt bij het organiseren van activiteiten leer jij omgaan met de planning, financiën en organisatie.

Aan het begin van een nieuw studiejaar wordt er vaak kennismakingstijd of een ontgroening georganiseerd. Dan ga jij een of meerdere dagen weg en leer jij andere leden kennen. Ontgroeningen staan vaak slecht in het nieuws. Bij veel studentenverengingen is de ontgroening echter niet zoals de ontgroeningen in het nieuws, maar zijn ze juist bedacht om teambuilding te versterken. En natuurlijk het belangrijkste: lol hebben!

Religieuze studentenvereniging

Als jij graag lid wordt worden van een vereniging met mensen van dezelfde religie kan jij lid worden van een religieuze studentenvereniging.
Er zijn studentenverenigingen voor bijvoorbeeld het Christendom, het Hindoeïsme en de Islam. 

Overige studentenverenigingen

Er zijn nog veel meer soorten studentenverenigingen. Zo zijn er studentenorkesten, politieke studentenverenigingen en verenigingen voor LGBTQIA+'ers. 

Tip: via Studentensteden vind je een overzicht van alle studentenverenigingen per studentenstad in Nederland!

Studieverenigingen

Studieverenigingen zijn verenigingen voor studenten van dezelfde studie of faculteit. Ze organiseren verschillende activiteiten, zoals gezellige avonden en leerzame cursussen. Leerzame activiteiten zijn bijvoorbeeld uitjes naar een bedrijf, trainingen en gastcolleges. Via een studievereniging kan jij vaak korting krijgen op studieboeken. Als jij actiever wilt zijn als lid, kan je er ook voor kiezen om lid te worden van het bestuur van een studievereniging. Dan help jij bijvoorbeeld met het organiseren van activiteiten, ben jij verantwoordelijk voor de PR of beheer jij het budget van de studievereniging. Dit laatste is ook een super goede aanvulling voor jouw cv!

Landelijke Studentenvakbond

De Landelijke Studentenvakbond strijdt voor de rechten van studenten. Je kunt hier actief zijn op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld hier als vrijwilliger werk doen als trainer of coach. Je kunt er ook werken als bijvoorbeeld beleidsmedewerker. Daarnaast organiseren ze vaak activiteiten zoals trainingen. Ze zijn ook bekend om de protesten voor studenten.

Als jij meer informatie wilt over studentenverenigingen, lees dan snel alle informatie over studentenverenigingen.