Skip to main content

Geld lenen voor een studie

Submitted by Joan on Tue, 10/10/2023 - 14:45
Geld lenen voor studie

Bij studeren komt op financieel gebied veel kijken, een studie is helaas niet kosteloos. In veel gevallen wordt er een lening via DUO gegeven, maar wanneer je de leeftijdsgrens van 30 jaar hebt bereikt kom je hier jammer genoeg niet meer voor in aanmerking. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat er een flink prijskaartje aan studeren hangt, met hoge kosten als onder andere collegegeld, studieboeken en vervoer. De kosten kunnen hoog oplopen en je hebt minder tijd om geld bij te verdienen. Studeren op oudere leeftijd is heel anders dan toen je jonger was, want je leven is nu anders dan toen je een twintiger was en je in de kinderschoenen van je leven stond. Je hebt de afgelopen jaren gewerkt en misschien wel een gezin gesticht. Wanneer je voor het laatst in de schoolbanken zat ligt ver achter in het geheugen. Maar als de drang om verder te studeren prikkelt, ben je nooit te oud om te studeren en jezelf te ontwikkelen.

Het gewone leven gaat door

De gewone kosten gaan ook nog altijd door, zoals huur, verzekeringen en boodschappen. Voor de groep mensen die niet meer in aanmerking komt bij DUO is het weer in de boeken duiken een keuze die je wellicht niet zo snel maakt. Maar het is geen onmogelijke keuze. Als de wil er is om heel graag de studie af te maken, omdat je bijvoorbeeld studievertraging had opgelopen of de beslissing hebt gemaakt om naast je baan een nieuwe studie te gaan volgen, dan kan financiële steun in de rug welkom zijn. Er zijn gelukkig een aantal mogelijkheden om jouw studie te kunnen bekostigen, namelijk geld lenen bij een bank.

Onderzoek de financiering van je studie

Waar je vroeger dankzij de studiefinanciering enigszins zonder geldzorgen aan een opleiding kon beginnen, is dat op oudere leeftijd helaas niet meer het geval. Er zijn tal van mogelijkheden om je studie te bekostigen, zoals onder andere het levenlanglerenkrediet. Je komt hiervoor in aanmerking als je jonger bent dan 55 jaar oud, maar geen recht meer hebt op studiefinanciering. Dit houdt in dat je onder gunstige voorwaarden het les- of collegegeld kunt lenen, als je een opleiding in het mbo of het hoger onderwijs gaat volgen. Maar let hier wel op dat de regel geldt dat je niet meer geld kan lenen dan je aan collegegeld moet betalen.

Persoonlijke lening biedt meer mogelijkheden

Er is ook nog een andere mogelijkheid, namelijk een persoonlijke lening. Dit is vooral het geval wanneer je op een korte termijn een lening nodig hebt voor je studie, maar niet voldoet aan de eisen van de overheid. Misschien wil je naast het collegegeld extra lenen voor aanvullende studiekosten of moet je door het volgen van je nieuwe studie minder gaan werken. Dan kun je kiezen voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening leen je in een keer het volledige bedrag dat je nodig hebt om het collegegeld en eventuele aanvullende kosten te betalen. Je betaalt een vaste rente en ook staat de looptijd vast. Vooraf weet je dus precies hoeveel de lening gaat kosten en wanneer je de lening aflost. Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat de schuld na elke maandelijkse afbetaling weer een stukje daalt. Bovendien mag je altijd boetevrij extra aflossen, zo ben je nog eerder schuldenvrij. Wil je meer weten over hoeveel je maximaal kunt lenen? Maak dan een berekening via een hulp Tool rekenmachine.

Neem die sprong in het diepe

Juist in deze tijd, met een afwisselende arbeidsmarkt, is er behoefte aan een voortdurende bij- en omscholing. De mogelijkheden moeten immers niet stoppen na je studie. Het is van groot belang dat iedereen zich nog kan blijven ontwikkelen om zo de veranderingen in hun eigen baan bij te houden of het makkelijker te maken om van de ene baan of functie naar de andere te kunnen overstappen. Door deze leningen wordt dat onder andere mogelijk gemaakt.

Gun jezelf de tijd

De keuze om weer een studie te gaan volgen gaat niet over een nacht ijs. Overweeg alle mogelijke scenario’s. Je kunt de keuze maken om je carrièrekansen te vergroten of uit persoonlijke interesse, maar bekijk ook goed wat de studie je kan opleveren wat betreft je carrière en baankansen. Ga je studeren vanuit persoonlijke interesse of om in jezelf te investeren? Ga dan goed bij jezelf na of het onderwerp je ook over 10 of 15 jaar nog interesseert. Zolang duurt het namelijk om een lening af te lossen. Het zou zonde zijn als de carrièrekansen tegenvallen of je interesse afzwakt, terwijl je de studie nog moet afbetalen.

Alle ballen hoog houden

Leg niet te veel druk op jezelf en gun jezelf de tijd om weer aan het studeren te wennen. Want een privéleven combineren met werk en studie, dat vergt best veel tijd en energie. Je kunt ervoor kiezen om te gaan studeren in deeltijd, maar hier is het erg belangrijk dat je goed kan plannen. Gelukkig doe je een studie nooit alleen, dus leun vooral op studiegenoten, docenten of een studiecoach.

Bronnen:
https://www.becam.nl/geld-lenen/leendoel/voor-een-studie/
https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/voorwaarden.jsp