Skip to main content

Zo richt je de perfecte thuiswerkplek in!

Submitted by Rebecca on Mon, 03/01/2021 - 16:32
thuiswerkplek thuisstuderen

Een jaar later moeten de meeste mensen nog steeds vanuit huis werken en studeren. Werk je nog steeds vanuit bed of op de bank? Dan is het de hoogste tijd om een goede thuiswerkplek in te richten. Dit zorgt ervoor dat je geen rugpijn krijgt én je beter kunt concentreren. Lees snel verder om te ontdekken hoe je met een klein budget jouw thuiswerkplek kunt inrichten.

Bureau en stoel

Een goede bureaustoel is het beste, maar dit kost vaak veel geld. Het moet namelijk verstelbaar zijn en handsteunen hebben. Als jij daar het geld niet voor hebt, dan zorgen de volgende tips voor een betere werkhouding:

  • Zet jouw tafel in een positie dat je niet uitzicht hebt op het raam. Zonlicht is overbelastend voor jouw ogen.
  • Gebruik een losse muis en/of een ergonomisch los toetsenbord. Jouw pols wordt hierdoor minder belast.
  • Gebruik een laptopstandaard of zet jouw laptop hoger door een stapel boeken. Hierdoor hoef je niet steeds omlaag te kijken.
  • Neem eventueel een groter beeldscherm. Dit is beter voor jouw ogen. 

Decoratie

Te veel decoratie leidt je af van het werk. Beperk of vermijd decoraties liever. Motiverende quotes kunnen wel goed zijn om je te motiveren. Werk en leef jij in dezelfde ruimte? Wissel dan van decoraties op de momenten dat jij werkt. Hierdoor heb je een betere balans tussen privé en werk. Berg jouw laptop op uit het zicht nadat je klaar bent met werken en ruim voor je aan het werk gaat de spullen op die je gebruikt in je vrije tijd, zoals spelletjes.

Gezonde snacks

Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat je gaat snoepen als er een snoeppot op jouw bureau staat. Laat die snoeppot in de keukenkast en kies voor een gezonder tussendoortje. Door het eten van suikerrijk voedsel krijg je energiedips. Dit zorgt voor minder concentratie. Vervolgens is de kans groot dat je weer naar iets suikerrijks grijpt, omdat je je slapjes voelt. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel. Nog een pluspunt: door minder te snoepen ontgroei je minder snel je bureaustoel. Dat scheelt weer!

Beweging

Beweeg voldoende tijdens het werk. Op kantoor of school beweeg je meestal veel meer. Heb je moeite met pauzes nemen? Zet dan een wekker. Het beste is om elk uur ongeveer 5 minuten pauze te nemen. Loop een extra rondje om het huis of loop de trap op en af in jouw flat. Door beweging verbeter je jouw concentratie en het verkleint de kans op rugpijn. Tijdens het wandelen kun je ook goed brainstormen. De frisse lucht bevordert namelijk de creativiteit. Vergeet niet om jouw notities op jouw mobiel te noteren. 

Sommige dingen kunnen duur zijn om aan te schaffen. Het kan daarentegen een goede investering zijn, omdat het zorgt voor betere concentratie. Heb je een (bij)baan? Vraag dan eens na bij jouw werkgever of je kosten kunt declareren. Succes!

summary
Een goede thuiswerkplek inrichten doe je zo!